انواع دانه های قهوه

انواع دانه های قهوه

امروزه قهوه پس از چای به عنوان پر مصرف ترین و محبوب ترین نوشیدنی در سراسر جهان، عاشقان بی شماری دارد. اما همه، دلایل نسبتاً پیچیده ای که هر نوشیدنی قهوه را متمایز و منحصر به فرد می کند، نمی دانند. همین امر، موجب عادت به پیروی از سبک خاص همیشگی و غافل ماندن از دنیای بی نظیر عطر و طعم نوشیدنی های مختلف قهوه می گردد. با این حال، گسترش و افزایش دانش در زمینه انواع دانه های قهوه، روش های دم آوری و نحوه ترکیب اجزای مختلف، به علاقه‌مندان قهوه در کشف طعم های متفاوت و مطبوع قهوه کمک می کند. مطالعه حاضر نیز به منظور شناخت انواع دانه قهوه در کنار شماست.

انواع دانه های قهوه

دانه های قهوه را می توان به چهار نوع عربیکا، روبوستا، لیبریکا و اکسلسا طبقه بندی کرد. در واقع این ها چهار گونه اصلی گیاه قهوه هستند. رایج ترین انواع دانه های قهوه عربیکا و روبوستا هستند که در مجموع 90 درصد از تولید جهانی قهوه را شامل می شوند. همه انواع دانه های قهوه در ابتدا سبز رنگ هستند و پس از فرایندهای پوست کندن، رست شدن(roast، برشته شدن قهوه) و آسیاب شدن به صورت قهوه قهوه‌ای رنگ در می آیند.

انواع دانه های قهوه
انواع دانه های قهوه
انواع دانه های قهوه

دانه قهوه عربیکا (Arabica)

دانه‌های عربیکا محبوب‌ترین نوع از انواع دانه‌های قهوه هستند که حدود 60 درصد از قهوه جهان را به خود اختصاص داده اند. این محبوبیت به دلیل طعم شیرین تر و ملایم تر و همچنین اسیدیته کمتر قهوه عربیکا می باشد. این دانه‌های خوش طعم قرن‌ها پیش در ارتفاعات اتیوپی به وجود آمدند. نام عربیکا احتمالا از محبوبیت این دانه ها در قرن هفتم در عربستان (یمن کنونی) گرفته شده است. دانه های عربیکا در شرایط سخت تری رشد می کنند و به همین دلیل گران تر هستند. 

تمام دانه های قهوه در بین مناطق استوایی در 50 کشور جهان رشد می کنند. اما دانه های عربیکا برای رشد مناسب به سایه، باران فراوان، مناطق مرتفع و زمان بیشتر رشد نیاز دارند. برزیل که به خاطر جنگل های بارانی سرسبزش شناخته می شود، بزرگترین صادرکننده عربیکا در جهان است. این گیاهان بیشتر مستعد ابتلا به آفت ها و بیماری های گیاهی هستند و در ارتفاع حداقل 2000 فوتی خوب رشد می‌کنند. در صورت رشد کامل ارتفاع آن ها بین 8 تا 15 فوت خواهد رسید. 

دانه قهوه عربیکا تخت و صاف، بیضی شکل و از دانه روبوستا بزرگتر است. ده ها نوع قهوه عربیکا از جمله بوربون ،کاتورا، پاکامارا و تایپیکا وجود دارد. طعم عصاره هر قهوه عربیکا به نوع آن بستگی دارد، اما به طور کلی شیرین تر و پیچیده تر از قهوه روبوستا است. اکثر قهوه های تخصصی از نوع عربیکا خواهند بود.

انواع دانه های قهوه

دانه قهوه روبوستا (Robosta)

دومین نوع از انواع دانه های قهوه، قهوه روبوستا است که حدود 40 درصد از تولید قهوه را به خود اختصاص می دهد. بر خلاف عربیکا، دانه‌های قهوه روبوستا روی درختانی که ارتفاع آن‌ها تا 32 فوت می‌رسد، رشد می‌کنند. به همین خاطر معمولا کشاورزان برای برداشت این محصول از نردبان‌های بلند استفاده می‌کنند. گیاهان روبوستا نسبت به گیاهان عربیکا مقاوم‌تر و کمتر مستعد ابتلا به آفات و بیماری ها هستند و در مناطق وسیع‌تر و ارتفاعات کم به خوبی رشد می‌کنند. بنا به این دلایل روبوستا در مقایسه با عربیکا ارزانتر و مقرون به‌صرفه تر است. منشا این دانه در جنوب صحرای آفریقا می باشد و در حال حاضر عمدتاً در آفریقا و اندونزی کشت می شود. دانه های روبوستا نسبت به دانه های عربیکا کوچکتر و گردتر هستند و غلظت کافئین بیشتری نسبت به دانه های عربیکا دارند. دانه های روبوستا به طور طبیعی اسیدیته کمتری دارند، فاقد شیرینی و درخشندگی عربیکا هستند و در مقابل دارای طعم تندتر، رایحه چوبی و خاکی می باشند. این ترکیب طعم ممکن است برای همه جذاب نباشد. اما بسیاری از مصرف کنندگان قهوه ممکن است طعم قوی تر روبوستا و محتوای کافئین بالاتر آن را ترجیح دهند. روبوستا دارای 2.7 درصد کافئین در مقایسه با 1.5 درصد کافئین عربیکا است.

دانه قهوه لیبریکا (liberica)

از انواع دانه های قهوه ، لیبریکا بومی آفریقای مرکزی و غربی به ویژه لیبریا و دارای حدود 1.2 درصد کافئین می باشد. قهوه لیبریکا(بارکو) به دلیل عطر گلی تند و طعم دودی آن ارزشمند است. در صورت رشد خوب رایحه‌های گلی، طعم‌های میوه‌های هسته‌دار شربتی و طعم غیرعادی چوبی را ارائه می‌دهد. این گونه مقاوم اغلب با گونه های دیگر مخلوط می شود. لیبریکا که تا قبل از اواخر دهه 1800 در تمدن غربی بی نام و نشان بود، پس از یک بیماری قارچی (زنگ قهوه) که بسیاری از محصولات عربیکا منطقه را از بین برد، جایگاهی در میان تولیدکنندگان قهوه آسیای جنوب شرقی به دست آورد. 

بیشتر گیلاس های لیبریکا که از گیاهی بسیار بزرگتر از عربیکا یا روبوستا رشد می کنند، از نظر شکل نامنظم و از نظر اندازه و ظاهر کلی به روبوستا نزدیکتر هستند. همچنین آب و هوای گرم و مرطوب را تحمل می کنند و در ارتفاعات کم نیز بهره وری خوبی دارند. این دانه ها که اکنون عمدتاً در اندونزی ،مالزی و فیلیپین تولید می شوند، تقریباً 2 درصد از عرضه قهوه جهان را تشکیل می دهند. بیش از 95 درصد از بازده قهوه مالزی را دانه های لیبریکا تشکیل می‌دهند.

دانه قهوه اکسلسا (Excelsa)

اگرچه زمانی آن را به عنوان یک گونه جداگانه قهوه در نظر می گرفتند، اما اخیرأ دانشمندان آن را به عنوان یک نوع Liberica طبقه بندی کردند. حدود 2 تا 3 درصد از تولید و عرضه قهوه جهان مختص این قهوه است. امروزه دانه های اکسلسا تقریباً به طور کامل در آسیای جنوب شرقی پرورش می یابند. در برابر چندین بیماری از جمله زنگ برگ قهوه و نماتدها که گونه های دیگر قهوه را تحت تأثیر قرار می دهند، مقاوم است. از لحاظ شکل ظاهری تا حدودی به لوبیای لیبریکا شبیه هستند. 

این دانه ها روی بوته های بزرگ 20 تا 30 فوتی در ارتفاعات متوسط رشد می کنند. از نظر طعم، دانه های Excelsa بسیار منحصر به فرد می باشند. در واقع دارای طعم شیرین، میوه ای و ترش، اما قوی و تیره هستند. اغلب برای افزودن عمق طعم و بدنه کامل تر به مخلوط قهوه اضافه می شوند. در حالی که طعم غیرعادی خود را حفظ می کنند، از نظر عطر و کافئین سبک تر هستند. اکسلسا دارای حدود 0.9 – 1.1 درصد کافئین است. گاهی اوقات می توانید این لوبیاهای غیر معمول را در ترکیب با عربیکا پیدا کنید.

به اختصار در مورد انواع دانه های قهوه :

چهار نوع مختلف دانه قهوه شامل عربیکا، روبوستا، لیبریکا و اکسلسا وجود دارد؛

  • عربیکا محبوب ترین نوع از انواع دانه های قهوه است. طعم نسبتا ملایم تری دارد. این گیاه عمدتاً در ارتفاعات بالا در بخش هایی از آفریقا و آمریکای جنوبی رشد می کند؛
  • قهوه روبوستا تقریباً دو برابر عربیکا کافئین دارد. همچنین خرید آن ارزانتر است و طعم تندتر و عطر چوبی دارد؛
  • لیبریکا معمولا با طعمی شیرین، میوه ای و گلی توصیف می شود. اما مانند عربیکا یا روبوستا به راحتی در دسترس نیست؛
  • اکسلسا طعم "هیبرید" را ارائه می دهد که به طور طبیعی طعم های تلخ را با طعم های چوبی و خاکی ترکیب می کند. در سال 2006 رسماً به عنوان یک مترادف برای گونهای از لیبریکا طبقه‌بندی شد، اما بسیاری در صنعت قهوه هنوز آن را به عنوان گونه های متمایز میدانند؛

راهنمای انتخاب نوع قهوه

حال که با انواع دانه های قهوه آشنا شدید، وقت آن است که انتخاب کنید! نوشیدن قهوه به معنای یافتن نوعی از قهوه است که از آن لذت می‌برید. با این وجود اگر می‌خواهید بهترین طعم ممکن را داشته باشید، با اندکی هزینه بیشتر به دنبال قهوه‌ای باشید که 100% عربیکا باشد. اگر کافئین بیشتر و صرفه جویی در هزینه را ترجیح می دهید به سراغ روبوستا یا ترکیبی از عربیکا و روبوستا بروید. اگر ترجیح شما تجربه طعم غیرعادی قهوه است، به دنبال قهوه کمیاب لیبریکا یا اکسلسا باشید.

سخن آخر

برای عاشقان قهوه، قهوه تنها یک گیاه و یا یک نوشیدنی ساده نیست بلکه برای آنان قهوه یک هویت و یک عشق لبریز از حس ناب اشتیاق است. حال که شما علاقه مندان به قهوه در این مطالعه دانش لازم در زمینه انواع دانه قهوه را دریافتید، می توانید به گونه ای آگاهانه تر قهوه را انتخاب و از انواع نوشیدنی های محبوب قهوه خود نهایت لذت را ببرید. و در نهایت خوشحال هستیم که در شناخت انواع دانه های قهوه همراه ما بودین. برای خرید انواع قهوه های خوشمزه روی لینک زیر کلیک کنید.

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *